Google+

Interviews

1/16/2011
www.telegraaf.nl - Sandra Roelofs op Vakantiebeurs

door Lies Kombrink

AMSTERDAM -  First Lady van Georgië, de Nederlandse Sandra Roelofs, was zondag op de Vakantiebeurs in Utrecht om haar tweede thuisland onder de aandacht van de vakantieganger te brengen.

"Georgië verdient een beter imago", vertelt de presidentsvrouw na afloop van haar enthousiaste verhaal voor de stand van de voormalige Sovjet-republiek. Haar toon is nu ernstig. "Reizen in Georgië is veilig, het land is stabiel. Sinds 1991, toen de Sovjet-Unie uiteen viel, gaat het steeds beter met de Georgiërs. Alleen in 2008 maakten we even een terugslag."

Roelofs doelt op de korte maar hevige oorlog die het land in de Kaukasus uitvocht met Rusland in augustus 2008. Inzet van de strijd waren de afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich wilden afscheiden en daarin steun vonden bij Rusland. De Russische premier Poetin, die fel gekant is tegen de westerse koers van de Georgische president Saakasjvili, stuurde troepen naar de regio om de burgers te beschermen tegen de in zijn ogen 'Georgische bezetting'.

Gastvrijheid

"Het is ons doel om de regio's weer één te laten worden en de oude landsgrenzen van Georgië te herstellen, maar dan met duurzame, vreedzame middelen. Toerisme kan hier zeker een rol bij spelen", aldus Roelofs, die met zichtbaar opvleurt als ze vertelt over het land van haar echtgenoot Saakasjvili. "In Georgie leert een gezegde, 'Gasten komen van God'. De gastvrijheid zit in het bloed van de bevolking, het is een van onze sterkste punten."

De van oorsprong uit Terneuzen afkomstige Roelofs woont inmiddels vijftien jaar in Georgië. "Het land heeft een rijke historie, heerlijke keuken, een subtropisch klimaat aan de kust bij de Zwarte Zee en perfecte skilocaties in de bergen. De stad Mestia in de Svaneti-regio is een sterk opkomende bestemming." Zelf neemt ze haar Nederlandse bezoek graag mee naar Kacheti, een regio in het uiterste oosten van het land, die beroemd is om haar wijnbouw. "Maar ze hebben nog lang niet alles gezien. Georgië is enorm divers."

Roelofs, die zich al jaren sterk maakt voor mensenrechten en diverse ontwikkelingsprojecten in Georgië leidt, raadt alle Nederlanders aan zelf kennis te komen maken met het land van "4,5 miljoen gastheren". "Het is maar vier uur vliegen. Kom kijken en je zult ontdekken, Georgië is verslavend."

www.telegraaf.nl 

 

 
Send link to the email
E-Mail*
Captcha* Verification Code