Google+

Interviews

1/16/2011
www.opreisgids.nl - Gastvrij Georgië wil graag meer Nederlanders

Georgische presidentsvrow Sandra Roelofs  – Nederlandse – trots op haar ‘tweede’ land

'Als er vrienden naar Georgië komen vertel ik dat ze naar de kust aan de Zwarte Zee moeten gaan. In de zomer en in het najaar is ook het wijngebied in het oosten prachtig en in de winter hebben we enkele prachtige skigebieden', vertelt de Georgische First Lady, Sandra Roelofs, Nederlandse van geboorte, desgevraagd op de Georgische stand op de Vakantiebeurs.

Zij is geboren en getogen in Zeeland en woont inmiddels vijftien jaar in dit voormalige deel van de Sovjet-Unie dat inmiddels twintig jaar zelfstandig is. Ze is getrouwd met de huidige president van Georgië, Mikheili Saakhisvilli, ze is daar net zo populair als Prinses Maxima bij ons en net zo trots op het land als de Georgiërs zelf.

Gastvrijheid
Georgiërs zijn blij als buitenlandse toeristen het land bezoeken en ontvangen ze met een warm welkom. Het Georgische gezegde 'Gasten komen van God' is hier geen holle frase maar wordt met toewijding in de praktijk gebracht.

Populair bij de russen
Ooit was Georgië een populair buitenbeentje in de Sovjet-Unie. Russen ging er graag naar toe op vakantie, er komt wijn vandaan maar ook allerlei andere producten zoals thee, het klimaat is er aangenaam. Nu is het land zelfstandig, politiek en economisch stabiel en wordt er alles aan gedaan om te kunnen aansluiten bij Europa: Jongere generaties spreken beter Engels dan Russisch, gezondheids- en sociale zorg worden verbeterd.

Miljoen toeristen
Kwamen er in de tijden van de Sovjet-Unie twee miljoen toeristen, voornamelijk uit de Sovjet-Unie zelf, nu zijn dat er nog geen kwart, voor het merendeel uit omliggende landen. Toch heeft het land ook voor andere Europese toeristen veel te bieden, reden voor het ministerie van toerisme om zich ook op de Utrechtse Vakantiebeurs te presenteren.  Sandra Roelofs ondersteunt het initiatief van harte en vertelt in haar geboorteland met liefde en toewijding over het land waar ze nu zo'n prominente rol speelt op allerlei gebieden.

Backpackers
'De Europeanen komen wel, maar dan zijn het meer de backpackers, de avonturiers. De toeristen die op zoek zijn naar nieuwe bestemmingen. Als het aan de Georgiërs ligt worden het er veel meer: ze zijn er trots op om het land met toeristen te kunnen delen.' Dat kunnen bijvoorbeeld cruise toeristen, die aanleggen in de populair badplaats Batumi, ondervinden als zij inschrijven voor één van de excursies: een middag 'meedraaien' in een Georgische familie. Ervaren hoe ze wonen, wat ze doen en wat ze eten.

4,5 Miljoen inwoners
In Georgië wonen 4,5 miljoen inwoners. Het land is anderhalf keer zo groot als Nederland, maar het landschap is er zo divers als dat in geheel Europa:  een groot deel is bergachtig, er zijn de wijngebieden in het oosten van het land en je hebt de populaire kust aan de Zwarte Zee. Daarnaast heeft het land een enorme historische en culturele rijkdom: er zijn meer dan 12.000 monumenten en er je vindt overal de meest prachtige kloosters, kerken en kerkjes, nog volop in gebruik bij de Christelijke Georgiërs.

Culinair
Teven heeft het land op culinair gebied veel te bieden. Niet alleen de wijn, maar de ook traditionele 'pizza' en een keur aan smakelijke vleesgerechten.

Skiën en outdoor
Het land leent zich verder uitstekend voor talloze buitensport activiteiten zooals mountainbiken, raften, fietsen, wandelen en bergklimmen.  Hoewel onbekend is het voorts een uitstekende skibestemming, met resorts die op 2.000 meter hoogte beginnen dus veel sneeuwzekerheid bieden. In het nieuwste skigebied, Mestia, geniet je 's avonds van de fraai verlichte oude torens, waar je overdag tussendoor skiet.

Internet: www.georgia.travel

www.opreisgids.nl
Send link to the email
E-Mail*
Captcha* Verification Code